Anastrozol versus tamoxifen bij mammacarcinoom

Aromatase zorgt dat het lichaam vanuit testosteron oestradiol maakt. Sommige jongens hebben door een erfelijke afwijking geen aromatase of jongens zijn niet gevoelig voor oestradiol dat het lichaam maakt. Daarom sluiten hun groeischijven niet en blijven ze groeien.

  • Misselijkheid en braken komen nu minder voor dan vroeger.
  • Sinds beginjaren 2000 gebruiken artsen wereldwijd Letrozol of Anastrozol voor jongens met een kleine lengte om de groeischijven open te houden.
  • Calcium uit plantaardige producten wordt minder goed opgenomen.

De twee belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen zijn oestrogenen en progestagenen. Om de kans op vergeten zo klein mogelijk te maken, https://filmsdivision.org/anabolensteroiden-com/oxandrolon-de-resultaten-van-een-anabole-steroide.html kunt u bijvoorbeeld een alarm op uw telefoon zetten. Of u kiest elke dag voor een vast moment waarop u de medicijnen inneemt.

Goed om te weten:

De uitslag na de borstoperatie gaf aan dat bij u een verhoogd risico is op terugkomst van de borstkanker. De tumor in uw borst was gevoelig voor uw eigen vrouwelijke geslachtshormonen. U heeft als advies gekregen om hormonale therapie te volgen voor tenminste vijf jaar in de preventieve fase. Anastrozol is de actieve stof in het antioestrogene medicijn Arimidex.

De hormoonproductie in de eierstokken staat weer onder invloed van andere hormonen die worden geproduceerd in de hersenen. Rond de overgang produceren de eierstokken steeds minder oestrogeen en op een gegeven moment houdt de aanmaak van oestrogeen in de eierstokken helemaal op. Het is echter niet zo dat er vanaf dat moment helemaal geen oestrogeen meer in het lichaam aangemaakt wordt.

Vragen

De apotheek kan u hierover meer informatie geven. Gebruik geen gewoon maandverband, inlegkruisjes of wc-papier in uw onderbroek. Verandering en/of vermindering van zin in vrijen is een bijwerking van hormonale therapie.

Progestativa zijn stoffen die op het zwangerschapshormoon lijken. Bij toediening van hoge doses hiervan kan remming van tumorgroei optreden. Dit effect komt voor een deel tot stand via de receptor van Progesteron, maar ook andere werkingsmechanismen spelen een rol.

Dan adviseert de arts om anti-hormonale therapie te combineren met een behandeling waardoor je geen oestrogeen meer aanmaakt. De arts adviseert anti-hormonale therapie als de kans groter is dan 3% dat de tumor binnen 10 jaar terugkomt. Welke soort anti-hormonale therapie de arts voorstelt, hangt af van het stadium van de borstkanker, of je al in de overgang bent en de mogelijke bijwerkingen. Als de hoeveelheid oestrogeenhormoon daalt, worden de botten geleidelijk aan broos en kunnen eerder botbreuken ontstaan.

Er is een grote kans dat dit medicijn aangeboren afwijkingen kan veroorzaken bij de baby. Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Zoals hartaanval, pijn op de borst of een beroerte.

Deze medicijnen, zogenaamde antihormonen, blokkeren de oestrogeenreceptoren van de tumorcellen. Daardoor kunnen de oestrogenen zich niet meer binden aan de tumorcel en wordt de groeistimulerende werking van oestrogeen tegengegaan. Een voorbeeld van een antihormoon is Tamoxifen. Uw gewicht kan toenemen door het vasthouden van vocht.

Dit geldt vooral voor vrouwen die een aromataseremmer krijgen en voor vrouwen die vroeg in de overgang zijn gekomen. Anti-hormonale therapie kan het zijn dat uw gewicht blijvend met enkele kilo’s toeneemt. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat er een verband is tussen de menopauze en geleidelijke gewichtstoename. Het kan ook worden veroorzaakt doordat u vocht vasthoudt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*